Virágpor (Nem áll rendelkezésre)

 Az apiterápia fontos gyógyító terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nem csak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is. Serkenti az anyagcserefolyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot

Akácméz (Nem áll rendelkezésre)

Az akácméz színe világossárga  de halványzöld árnyalatú is lehet. Illatán érződik az akácvirág illata, kevés virágport tartalmaz.
Az akácméz az egyik legértékesebb táplálék! A helyesen tárolt akácméz lassan kristályosodik, sokáig megőrzi folyékony állagát.
A mézben a cukrokon kívül rengeteg értékes tápanyag található. Rendszeres fogyasztása minden formában ajánlott. Önmagában italok ízesítésére, valamint süteményekbe is használják. Íze nem túl karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel még csak ismerkedők számára is javasolt.
Fertőtlenítő hatása révén hasznos orvosság torokfájásra, megfázásra, köhögés enyhítésére. Nyugtató hatása miatt gyomorsav túltermelésből adódó emésztési zavarok gyógyítására is alkalmas. Kálciumban gazdag mézfajta, mészhiányos betegeknél ellensúlyozza az izomgyengeséget.

Napraforgó méz-Rendelkezésre áll!

Évekig méltatlanul el volt hanyagolva ez a méztípus, de pár éve reneszánszát éli.
Egyre többen és többen keresik ezt a csodálatos méz fajtát.
A napraforgó méz illatos, aromás, ízletes, közepesen kristályosodik. Színe a nap sárgáig terjed, ami függ a flavonoidok mennyiségétől.
Íze kellemes zamatú, hasonlít a napraforgó ízéhez. Víztartalma 16-17%.
Néhány hónapos tárolás után két fázisra válik szét: felül folyékony, alul kristályos. A kristály szerkezete neki a legnagyobb, kásás jellege van. A méz répa cukortartalma jelzi a természetes eredetét. A legmagasabb savassággal rendelkező mézfajta.
Színezőanyag tartalma miatt az élelmiszeriparban is gyakran használják teák, sütemények és mézes kalács ízesítésére. Sütésre, főzésre leginkább ez a méz alkalmas.
A napraforgó méz ásványi anyag tartalma nagyon magas. Erősítő és fertőtlenítő hatása révén erős gyulladáscsökkentő, torokgyulladás esetén kifejezetten hasznos a fogyasztása.
E vitamin tartalma a legmagasabb az összes méz fajták közül.
A férfiaknak húgyúti, prosztata problémákra kimondottan jó hatással van .

Repceméz (Nem áll rendelkezésre)

A repceméz színe általában csontfehér színű, enyhe zamatú.
Nagyon édes, ízében visszaköszön a virág karakteres illata. Folyékonyan világos barna színű. Pergetés után gyorsan bekristályosodik, de ha kimelegítik, akkor lassabban megy végre a kristályosodása. A szemcse kristály mérete a legkisebb zsírszerű állagú lesz. Élvezeti értéke ezzel tovább emelkedik.
Lágy krémméz jellege van. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz. Íze miatt gyerekek is kedvelik. Kisgyermekes anyukáknak egy tipp! Jól lehet kenyérre, kalácsra kenni és nem csöpögtetik szét a gyerekek. Kevesen tudják, hogy a szőlőcukor a szervezet egyik legjobban hasznosítható cukrai közé tartozik. A szívizomnak, látóidegnek kimondottan jót tesz.
Enyhén lúgos kémhatású méz, gyomorsav túltengés esetén az orvosok javasolják. Magas vastartalma miatt vérszegénységben szenvedők szívesen fogyasztják. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású.

Mi a propolisz? -Rendelkezésre áll!

A propolisz , egy méltán híres csodaszer, körülbelül 200 féle anyag jótékony keveréke. Főbb összetevői: balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), gyanták, illóolajok, virágpor, vitaminok, nyomelemek. A méhek főként a nyír- és nyárfarügyekről gyűjtik ezt a csodaszert.
propolisz
A propolisz csepp szervezetre gyakorolt főbb pozitív hatásai:
Gátolja egyes baktériumok, gombák, vírusok szaporodását, ill. elpusztítja őket
Serkenti a szövetek vérkeringését, szabályozza a vérnyomást
Fokozza a szervezet ellenálló és védekező képességét, regenerációját
Erős gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása
Húgyuti fertőzések enyhítése
Prosztatagyulladás és fültőmirigy gyulladás kezelésére
Potencia problémák enyhítése
A propolisz nagyszerű hatással van minden szervrendszerre és minden sejtre. Napi szintű fogyasztása erőnlétet és frisseséget ad a szervezetnek. A propolisz csepp alkoholos kivonata a legismertebb, ebben a formában dolgozható fel legsokoldalúbban. Tartós fogyasztása esetén nincs káros hatása, illetve gyógyszerekkel való káros kölcsönhatása nem ismert.
A propolisz vagy másnéven méhszurok önmagában egy ragadós, gyantás anyag, amelyet a méhek a kaptárban ragasztó- vagy tömítőanyagként használnak fel. Legrégebbre visszamenő használata Arisztotelész nevéhez köthető, aki a gyógyászatban használta és a “fák könnyének” nevezte. Ezt a csodás anyagot a méhek a fák rügyének ragadós váladékából nyerik ki és a kaptár réseinek betapasztására használják, amelyel védik a kolóniájuk a betolakodó baktériumoktól és egyéb kórokozóktól. A kaptárban lévő méhek száma igen nagy, arányaiban a legnagyobb állattenyészetek egyike, ami magában foglalja azt a kockázatot, hogy egy vírus kitörésénél az egész populáció elveszik. Ezért is használják a propoliszt a járványok és betegségekkel szembeni védelemre. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó állatok testét (egér, halálfejes lepke)  a méhek miután megölték, propoliszbalzsammal vonják be, ezzel biztosítva, hogy az ne induljon bomlásnak. Ezek az állatok túl nagyok ahhoz, hogy a méhek kivigyék őket otthonukból, és íly módon védekeznek a fertőzések ellen. A méhész tavasszal az első kaptárbontáskor eltávolítja ezeket a tetemeket. Az ókori egyimtomiak is ezt az anyagot használták mumifikálásra. Egyéb tartósítószerként is használatos.
A propolisz csepp alapanyagául szolgáló nedveket a méhek 20 Celsius fok környékén gyűjtik 10 és déli 12 óra között.
Hogyan készül?
A kaptárban a lépekre helyezünk egy ún. propoliszgyűjtő rácsot, amelyet a méheknek apró réseknek érzékelnek, így szépen befoltozzák őket propolisszal. Ebből a gyűjtőrácsból nyeri ki a méhész a propoliszt. A nyers alapanyag ezután porításra kerül, amit követően a hatóanyagok alkohollal való kioldása követ. Az anyagot pár hétig sötét helyen tároljuk, közben naponta többször felrázzuk. Így készül el a propolisz csepp vagy  másnéven tinktúra.
A propolisz csepp javasolt felhasználása
Belsőleg
Mivel a propolisz csepp tömény alkoholt tartalmaz, ezért nem ajánlatos tisztán fogyasztása. Javasolt valamilyen étellel vagy folyadékkal együtt bevenni, de leginkább kockacukorra csepegtetve hatásos, hiszen egy pohár italba elkeverve könnyen kicsapódik a pohár falára, ami így sárga színű lesz és csak minimális mennyiségű jut a szervezetbe.
Általános adagolása felnőtteknek: naponta 20- 30 propolisz csepp lehetőleg lefekvés előtt. Gyerekeknek kúraszerű fogyasztása nem javasolt 3-4 héten keresztül maximum 10 propolisz csepp adagolása ajánlott.
3 éven aluliaknak fogyasztása nem javasolt! 
Első fogyasztás előtt győződj meg róla, hogy nincs-e allergiás reakciód, azzal, hogy bőrödre csepegtetsz minimális mennyiséget és ha 1 óra elteltével sem tapasztalsz bármiféle irritációt, akkor kezdd el fogyasztani!
Adagolása betegségek esetében:
Emésztőszervi betegségek (gyomor, vastagbélfekély, nyombél, epepanaszok, gyakori puffadás, hasmenés, gyomorfájdalmak): napi 3 x 20 csepp
Magas vérnyomás: napi 3 x 20 csepp
Reumatikus fájdalmak, izületi betegségek: napi 2 x 30 csepp
Torokfájás, mandulagyulladás, meghűlés: napi 2 x 30 csepp
Prosztata betegsége, vese panaszok: 3 x 30 csepp
Szív és érrendszeri betegségek, panaszok enyhítésére: 3 x 30 csepp
Fizikai, szellemi fáradtság, idegkimerülés (klimax, alvászavarok, izomláz): 2 x 30 csepp
Külsőleg
A bőr különböző megbetegedéseinél (ekcéma, gombásodás, fekélyek, psoriasis, égések, sebek, pattanások, herpesz) a bőrfelület alapos megtisztítása után érdemes bekenni. A nyílt, nedvezó sebeknél inkább balzsam használata ajánlatos. Így a sebek gyorsabban és kisebb hegekkel gyógyulnak.
Fogfájásnál, fogínygyulladásnál, aftánál a beteg területen naponta többször kell ecsetelni, hogy a fájdalom gyorsan megszűnjön.
 
 

Virág méz -Rendelkezésre áll !                                                                                                                                                   A vegyes virágméz megnevezés gyakorlatilag minden mézre igaz.

A méhek a mézet virágról gyűjtik, az adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról.
Fajtaméz attól fajtaméz, hogy az adott területen, ahol a méhek vannak, jellemzően az adott időben az adott virág nyílik többségében, így a méhek jellemzően azt gyűjtik. Plusz fontos, hogy a kaptárba se legyen másfajta méz és az elvirágzást követően azt a méhész elvegye.
A fentiek alapján belátható, hogy nem létezik tisztán fajtaméz, csak fajtára jellemző. Emiatt fordulhat elő, hogy pl. az elméletileg nem kristályosodó akác méz bekristályosodik, ez nem a méz hibája, csupán csak a méhek találtak némi repcét például, amit behordtak a kaptárba az akác virágzása közben.
Tehát a vegyes virágméz minden olyan méz, ami több virágfajta mézét tartalmazza. Így a növény, amiről gyűjtik és maga a méz is nagyon változatos lehet.
Hazánkban 850 növényfajt tartanak számon, mint méhek által látogatott növény.
A legfontosabb fafélék: Fűzek, Gyümölcsfák, Juhar, Akác, Gesztenye, Hárs, szántóföldi növények: Repce, Mustár, Facélia, Lucerna, Napraforgó, gyomnövények: Medvehagyma, Som, Selyemkóró, Aranyvessző, és a különböző mézharmatok: Fenyőfélék, Hársak, Gesztenye.
Mikor gyűjtik:
Egész évben, kora tavasztól késő őszig. Általában a fajtamézek termelése előtti és utáni időszak mézei.
Méz megjelenése:
Nagyon változatos! A világos sárgás színtől a sárgásbarna színeken át egészen a sötétbarna, szinte fekete színekig. Íze, illata, zamata szintén sokféle, de jellemzően erős, dinamikus ízekben gazdag. Egyes esetekben előjönnek a kesernyés ízek, illetve egyesek számára olykor kellemetlen illatok is.
Általában könnyen kristályosodik.
A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!
Méz összetétele:
A vegyes virágméz értékét annak sokfélesége, változatossága adja. Valamint magasabb ásványianyag és flavonoid tartalma.  Ebben a méz ”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló vitamin és nyomelem is.
Méz felhasználása:
Fogyasztása minden formában ajánlott!
Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételekhez.
 

A lépesméz-(Nem áll rendelkezésre)

Mi a lépesméz?
A méhészeti termékek közül az eredeti formában forgalomba kerülő termék, amennyiben nincs mézzel felöntve. A méhek a begyűjött nektárt a méhsejtekben tárolják, azt érlelik és amint a víztartalmát a megfelelő szintre csökkentették viaszlapokkal lezárják a méhsejteket. A mézes lépeket darabják, becsomagolják és a fogyasztóhoz érintetlen tiszta méz kerül, amely nem ment át semmilyen egyéb folyamaton.
Hazánkban elősorban akácmézből készítenek lépesmézet.
 A lépesméz a legmagasabb biológiai értékű méz, mely csupán viaszból és mézből áll, de jelentős lehet propolisz tartalma is. A lépesméz sokak által kedvelt csemege, mely rágás útján fejti ki a méz jótékony hatásán túli gyógyító hatását.
A lépesméz rágásának jótékony hatásai:
kedvezően hat a szervezet ph-jára,
rágáskor tísztitja a fogakat,
erősíti a foginyt.
Ilyenkor érvényesül a méz és a viasz együttes jótékony hatása, amely:
főleg a száj- és garatüreg, valamint a gégebetegségeknél segít;
de jól alkalmazható nátha, köhögés, torokfájás,
valamint légcsőhurut, orr- és homloküreggyulladás esetén is;
asztmától szenvedőknek is finom segítség.
A lépesméz lenyelt viasza semmilyen mellékhatással nem jár.
 

Méz disz csomagolásban 500 g illetve két 20 g-os

Télapós illatve méhecskés.-(Rendelkezésre áll)

Hárs méz-Rendelkezésre áll

Színe változatos, a világossárgától a borostyánságáig terjed, íze nagyon erős, kissé kesernyés, illata intenzív, hársillatú. Viszonylag nehezen kristályosodik, de ha kikristályosodik nagyszemcsés fehér színűvé válik, néha frakcionáltan fent nagyszemcsés, középen finomszemcsés alul pedig sötét folyékony formában jelenik meg.
A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!
Illóolajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén jó hatása van a megfázásos tünetek enyhítésében (köhögés, hörghurut).
Kolin tartalma folytán gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Igen erős antibiotikus hatású méz.
Fogyasztása önmagában kanalazva vagy italokba keverve. Mézet csak már fogyasztható hőmérsékletű italba keverjük, ne forrázzuk!
Ajánlott megfázás, torokgyulladás, köhögés és lázzal járó betegségek esetén.
Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. (Lefekvés előtt 1 kanál mézet ajánlott ilyen esetekben fogyasztani.)
Önmagában: Naponta 4-5 kiskanálnyi fogyasztása ajánlott, mivel rendkívül jól támogatja az immunrendszert ásványi anyagai révén.
Kisgyermekeknek és idősebbeknek: Különösen ajánlott rendszeres fogyasztása, különösen télen, amikor gyakoriak a gyulladások, meghűlések és torokbántalmak.
Teában: Különösen a hársfateával együtt ajánlott, mivel erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait.
 

 

Felhőkép
Hőtérkép